Moja divna sestra Ivon za sve što joj se dopada i što joj nežno zagolica tabane duše kaže: "Miriše na krofne!" Svidja mi se taj njen izraz, iako se pitam odakle dolazi. Jednostavno, volim ljude koji dogadjaje vezuju za miris i zvuk. To znači da imaju dušu, da su živi i da kroz ovaj svet koračaju otvorenih čula.
Danas mi se ovo njeno posebno dopada i mnogo mi znači, jer se odnosi na ovo moje što radim. Zato ću da joj učinim plezir i potanko objasnim kako se prave krofne, jer znam da ne zna. Da sam bliže, spremila bih i odnela, u tanjiru, pokrivene salvetom...
... nanine krofne
Prvi sastojak - Zaz La Fee! U šolju toplog mleka stavi kocku kvasca i kašičicu šećera. Posle nekoliko minuta, kad vidiš da je kvasac narastao, sipaj sve u brašno, dodaj jedno jaje, malo soli, izrendanu koru limuna (jednu stranu), vanilin šećer. Mesi rukama i povremeno dodaj pomalo vode. Testo ne sme da bude mnogo tvrdo a ni mnogo meko. Otprilike je gotovo kad osetiš da te pomalo boli ruka. Zatim ga pokrij čistom krpom i ostavi da naraste. Kad naraste, na radnoj površini pospi malo brašna i stavi testo. Malo ga gnječi i prebacuj ivice od spolja ka unutra. Razvij oklagijom na debljinu od 1cm i čašom napravi kolutiće (ako se čaša lepi za testo svaki put je umoči u brašno). Krofne prži u dosta ulja na srednjoj vatri. Dok su vruće uvaljaj ih u šećer u prahu.
Volim te.
Нема коментара:
Постави коментар